Aankooptips voor een gebruikte auto

Tips voor het kopen van een gebruikte auto

1) De kilometerstand.

Als eerste kijkt u of de kilometerstand klopt met wat er in de advertentie staat. Een kilometerstand is aantoonbaar als er ofwel onderhoudsboekjes aanwezig zijn of er een rapport is van de Stichting Nationale Autopas(NAP). In de handel noemt men een (lage) kilometerstand "onlogisch" als die niet aantoonbaar is of wanneer uit de onderhoudsboekjes of NAP blijkt dat de auto eerder met een hogere kilometerstand is geregistreerd. Wees op uw hoede bij een lage kilometerstand. Het klopt niet als er een lage kilometerstand op de teller staat en er is wel slijtage op de bekleding van de bestuursstoel. Kijk ook naar slijtage op de pedaalrubbers en kijk hoe "verweerd" de auto er van binnen uitziet. Een auto zonder boekjes is aanzienlijk minder waard. Beter een goede aantoonbare hogere kilometerstand en aantoonbare onderhoudshistorie dan geen boekjes en geen onderhoudshistorie: gewoon laten staan zo'n auto!

2) Is de auto schadevrij ?

De eerste indruk is belangrijkste. Kijk gewoon van een afstandje naar de auto. Ziet de auto er netjes uit ? Is de auto schoon of heeft men de auto "vergeten" te wassen zodat plekjes minder opvallen? Kijk goed of u sporen ziet van herstel. Bijvoorbeeld kleurverschil in de lak, oneffenheden, kiertjes tussen plaatdelen of bumpers. Kijk of de deuren, motorkap en kofferbak netjes met één vinger te openen en te sluiten zijn. Als hier iets aanloopt duidt dat op een "oude" schade.

3) Doet alles het ?

Check als eerste gewoon of alle controlelampjes aangaan die aan moeten gaan. Daarna moeten de lampjes die uit moeten gaan ook werkelijk uitgaan. (soms haalt men heel simpel een waarschuwingslampje eruit!) Controleer de werking van ruitenwissers, electrische ramen, ventilator, airco, verlichting  enzovoort. Als hier iets aan mankeert dan geeft u dat een indicatie over de zorgvuldigheid waarmee de vorige eigenaar met deze auto is omgegaan. Kijk in de motorruimte of u sporen ziet van olie (lekkage) of vette troep want dan is er mogelijk flink gerepareerd aan de auto. Kijk of op de deksel van de distributieriem een sticker zit van een dealer of vakgarage. Bij twijfel: auto laten staan..

4) Garantie op occasions.

Als u een auto van Euro 5000,= of meer gaat kopen dan moet er wel een fatsoenlijke BOVAG- of vergelijkbare dealergarantie afgegeven worden en anders laat u de auto gewoon staan. Er is aanbod zat. Minstens zo belangrijk is bij wie u de auto koopt. Gebruik hierbij uw gezonde verstand en vraag uzelf af, hoe de verkoper zal reageren als u garantie komt claimen. Vraag anders rond of kijk op internet of er goede of juist slechte ervaringen zijn met deze verkoper.

5) Kenteken controleren.

Controleer als eerste of het kenteken compleet is en of het chassisnummer overeenkomt. Op de site van de RDW kunt u eenvoudig gegevens van het kenteken controleren zoals de APK datum. Op het kenteken met de datum onder "toelating" en onder "afgifte Nederland" gelijk zijn. Anders is er sprake van import-auto en die is minder waard.

 6) Prijs occasion bepalen.

De prijs van de auto bepaalt u als laatste want het heeft weinig zin om voor een auto die u toch niet wilt kopen over de prijs te gaan onderhandelen.

Kijk vooraf op marktplaats , autotrader e.d. wat de prijs van vergelijkbare auto's is. De vraagprijs moet daar ergens in de buurt zitten.
Wees vooral voorzichtig bij een veel te lage vraagprijs. Laat maar staan die auto.

Geen kletspraatjes verkopen, geen kopersgedrag, geen haast, Wees eerlijk! Laat niet merken dat u juist deze auto wilt hebben. Dat noemt men "kopersgedrag". De kans dat u de prijs een beetje omlaag krijgt neemt dan behoorlijk af. Vertel wel dat u meer auto's op het oog hebt, maar dat moet wel waar zijn, want de verkopers weten vaak beter dan u wat er aan vergelijkbare auto's in de buurt te koop is. Laat merken, of vertel gewoon dat u de tijd hebt en dat u de auto ook over een maandje ofzo nog kunt kopen.

Ga de auto niet afkraken, want de verkoper weet heus wel wat hij te koop aanbiedt en hij zal minder welwillend zijn om over de prijs te onderhandelen. Vertel wel dat u de auto wilt laten keuren bij de ANWB of bij een dealer in de buurt.

7) Goed verzekeren

Zorg dat uw nieuwe auto verzekerd is als u de auto gaat ophalen : premies vergelijken.